Pečený kapr KOKTAL – Kazachstán
Kapr koktal se dá udělat i
v elektrické nebo plynové troubě.
Jeden kapr (nebo větší
polovinka okolo kila)
Rajčata
Cibule
Citrón
Majonéza
Sekaná zeleň
Sůl, pepř černý (barevný),
paprika
Na přípravu potřebujete jednoho
celého kapra, kterému uřízneme hlavu a ocas, potom ho rozřízneme na půlku, ze
strany kůže ho pouze opláchneme, kůži necháváme. Já používám jen polovinu ryby,
celou nesníme a tak je to ekonomické.
Polovinu nebo celého kapra položíme kůží na pečící papír a plech. Já osobně kapra napřed pořádně opláchnu a potom ještě pořádněji suším papírovým ubrouskem hlavně ze strany kůže. Maso osolíme a potřeme majonézou, proložíme cibulí na kolečka a rajčaty na kolečka, posypeme solí a černým pepřem, já dávám i barevný pepř. Z vrchu zase potřeme majonézou a dáme do silně vyhřáté trouby. Já ji vyhřívám na 220 celsia, po 10 minutách snížíme teplotu na cca. 190 až 200 stupňů a dopékáme 30 až 45 minut dle velikosti kapra.
Asi 5 minut před dokončením, posypeme kapra nasekanou zelení, já dnes
použil kopr a petržel, výborná je i sekaná cibulová a česneková nať.
Po vytažení můžeme zasypat zbytkem zeleně a silně zalijeme šťávou z citronu, jako přílohu použijeme, co máme rádi, v Asii je to hodně čerstvé zeleniny a zeleně, bílý chléb lepjoška. Já dal krokety, není to asijské ale mám to rád – a to je asi to nejdůležitější, jíme to, co máme rádi.